Cât durează nașterea și care sunt perioadele acestui proces?
Prima perioadă - Stadiul latent al travaliului
Etapa latentă a travaliului este cea în care colul uterin începe să se înmoaie și să se deschidă (se dilată), astfel încât copilul să se poată naște. Este posibil să începeți să simțiți contracții neregulate, dar poate dura multe ore sau chiar zile înainte de perioada activă a travaliului. De obicei, este cea mai lungă etapă a travaliului.
În această etapă, contracțiile pot varia de la a fi ușor inconfortabile la mai dureroase. Nu există un model stabilit pentru numărul de contracții sau cât durează acestea.
În timpul etapei latente, se recomandă să aveți ceva de mâncat și de băut, deoarece veți avea nevoie de energie pentru momentul în care travaliul se stabilizează.
Dacă etapa latentă a travaliului începe pe timp de noapte, încercați să rămâneți confortabilă și relaxată. Dormiți dacă puteți. Dacă etapa latentă a travaliului începe în timpul zilei, rămâneți în poziție verticală și ușor activă. Acest lucru ajută copilul să se deplaseze în jos în pelvis și provoacă dilatarea colului uterin.
Exercițiile de respirație, masajul și o baie sau un duș cald pot ajuta la ameliorarea durerii în această etapă incipientă a travaliului.
A doua perioadă a nașterii - faza activă a travaliului
Începe cu apariția contracțiilor uterine regulate și când colul uterin este deschis de 3-4 cm. Contracțiile sunt resimțite ca senzații de tensiune sau durere care provin din uter.
Faza activă se termină odată cu deschiderea completă a colului uterin, când capul bebelușului poate trece. Această perioadă are o durată de 8-10 ore pentru gravidele care nasc pentru prima dată și de 6-8 ore pentru cele care nasc repetat nu trebuie să depășească 15 ore în total.
A treia perioadă a nașterii - nașterea propriu-zisă a bebelușului începe din momentul deschiderii complete a colului uterin și se termină cu ieșirea copilului. Această perioadă este scurtă, durează 1-2 ore pentru gravidele care nasc pentru prima dată și de la câteva minute (5-10) la 1 oră pentru cele care sunt în naștere repetată. Această perioadă necesită cea mai mare cantitate de energie, de câteva ori mai mult decât energia folosită în timpul travaliului.
Este important de știut că atunci când bebelușul coboară prin canalul de naștere și apasă pe terminațiile nervoase, contracțiile sunt însoțite de o senzație de împingere. Femeile trebuie să împingă pentru a însoți contracțiile uterului. Acest lucru va ajuta copilul să iasă din uter.
A patra perioadă a nașterii - perioada de naștere (expulzare) a placentei începe imediat după nașterea copilului, se termină cu expulzarea placentei și a anexelor acesteia din cavitatea uterină. Această perioadă se numește delivrență.
După nașterea copilului, ar putea fi inițiate unele măsuri, precum injectarea intramusculară de oxitocină, necesară pentru prevenirea sângerării postpartum.
Durata perioadei de delivrență este de la 10 la 30 de minute, nu există diferențe între femeile care nasc prima dată sau după nașteri repetate. Medicul va verifica placenta pentru a se asigura că este întreagă. Apoi se va examina canalul de naștere, pentru a se asigura că nu sunt leziuni.