Back
Metode de contracepție

Metode de contracepție

Metode de contracepție

Contracepția (din latină „împotriva conceperii”)  poate fi definită ca orice metodă folosită pentru a preveni sarcina. Diferite metode pot fi folosite în moduri diferite și în momente diferite ale vieții. Fiecare persoană are dreptul să aleagă liber și informat metoda preferată. Multe cupluri cooperează în alegerea și utilizarea metodei lor.

Folosirea contraceptivelor permite multora să se bucure de viața lor sexuală fără să-și facă griji cu privire la sarcina nedorită. Prezervativele masculine și feminine permit oamenilor să se bucure de sex și să se protejeze de infecțiile cu transmitere sexuală

– vezi mai mult susubiectul 1 - prezervativele.

  • Utilizarea contraceptivelor ne permite să obținem controlul asupra corpului nostru, a relațiilor și a vieții sociale și economice.
  • Utilizarea contraceptivelor ne oferă încredere și confort reciproc.
  • Milioane de oameni din întreaga lume folosesc contraceptive.

Majoritatea metodelor contraceptive sunt folosite de femei; doar câteva metode sunt folosite de bărbați. Și în trecut, mulți bărbați se așteptau ca femeile să își asume întreaga responsabilitate pentru prevenirea sarcinii. În zilele noastre, mulți bărbați împărtăși această responsabilitate.

De exemplu, un bărbat poate împărtăși o astfel de responsabilitate prin:

  • abținerea de la sex;
  • să comunice cu partenerul său înainte de a face sex;
  • autoeducarea asupra diferitelor metode contraceptive;
  • folosirea corectă și consecventă a prezervativelor; - vezi mai mult susubiectul 1 - prezervativele
  • acolo unde este cazul, utilizarea altor metode masculine, cum ar fi coitus intrerupt (vezi Subsubiectul 14 Raportul sexual întrerupt (coitusul intrerupt) sau vasectomia (vezi subsubiectul 12 Sterilizarea chirurgicală feminină și masculină (tubectomia/vasectomia));
  • însoțirea partenerei sale la o clinică de planificare familială; 
  • sprijinirea partenerei sale în utilizarea metodei contraceptive.

Unele metode contraceptive blochează accesul spermatozoizilor prin colul uterin și ajungerea acestora la ovul ( meteode de barieră = vezi mai multe – Prezervativele, Diafragma)  și ele trebuie folosite la fiecare contact sexual.  Altele influențează hormonii care determină fertilitatea în organism, pentru a opri ovarele din a elibera un ovul în fiecare lună sau prin crearea unui mediu în care un ovul fertilizat nu se poate dezvolta. Acestea pot fi folosite zilnic sau după un contact sexual. (metode hormonale, care oferă protecția cea mai bună pentru o sarcină nedorită - vezi mai mult - Contraceptive orale combinate (COC);  -Contracepția de urgență; - Contraceptivul injectabil; - Plasturele hormonal; - Implanturile subdermice; - Inelul vaginal (NuvaRing)) sau metoda prin dispozitivului intrauterin – Dispozitiv intrauterin – DIU (sterilet))

Unele metode se bazează pe cunoașterea si controlul fertilității (evitarea contactelor sexuale în zilele posibilei ovulației – vezi - Metoda Calendarului) sau pe întreruperea contactului sexual pentru a nu ejacula în vagin – vezi Raportul sexual întrerupt (coitusul întrerupt). Aceste metode sunt denumite ca metode naturale de prevenire a sarcinii, și de obicei au cea mai mică eficacitate, adică au rata de eșec ce mai mare.

Majoritatea contraceptivelor influențează capacitatea de procreare (fertilitate) în mod reversibil, adică cum se oprește utilizarea lor, se restabiliește fertilitate. Numai metoda de sterilizare feminină sau masculină este una ireversibilă – vezi - Sterilizarea chirurgicală feminină și masculină (tubectomia/vasectomia)

Unele metode ar putea să aibă pentru unele persoane anumite contraindicații medicale, de aceea este bine de consultat cu medicul ginecolog alegerea metodei potrivite. Uneori persoanele pot să încerce mai multe metode până o găsesc pe cea potrivită. Uneori metodele de contracepție ar putea provoca ceva disconfort sau reacții adverse – ele necesită a fi discutate cu medicul în fiecare caz în parte și de luat decizi în baza evaluării raportului dintre riscuri și beneficii. Unele metode, dimpotrivă ar putea avea efecte suplimentare benefice sau trata anumite probleme din sănătate feminină, cum ar fi menstruațiile dureroase, endometrioza, sângerările abnormale etc.

Mai multă info:

https://www.youtube.com/watch?v=NcdK85rYSSs&t=17s

https://www.youtube.com/watch?v=uG8wjq7fe_I&t=22s

https://www.youtube.com/watch?v=Nm7_DNZA9P8

Galina Lesco, Obstetrician gynecologist, Head of YFHC NEOVITA, Founder and coordinator of the Health for Youth Association.

Dorina Lesco, Obstetrician gynecologist, YFHC NEOVITA; resident doctor, Department of Obstetrics and Gynecology, SUMPh "Nicolae Testemitanu"

Prezervativele masculine

Contraceptive orale combinate (COC)

Contracepția de urgență

Metoda dublă de protecție

Dispozitiv intrauterin – DIU (sterilet)

Contraceptivul injectabil

Plasturele hormonal

Implanturile subdermice

Inelul vaginal (NuvaRing)

Spermicidele

Diafragma

Sterilizarea chirurgicală feminină și masculină (tubectomia/vasectomia)

Ce pot face adolescenții pentru a evita o sarcină nedorită?

YK „NEOVITA”

YK „SINDBIODAN”

YK „CIOCANA”

YK “ACCEPT”

YK „BOTANICA”

YK „AMIGOS”

YK „ATIS”

YK „CALIPSO”

YK „ FORTUNA”

YK „IUVENTUS”

YK „AGAPE”

YK „VITA LONGA”

YK „CANTEMIR”

YK „CLEPSIDRA”

YK „Юность”

YK „Tineri Pentru Tineri”

YK „DVIJENIE+ ”

YK „VITAMIN”

YK „SPERANȚA TINERILOR”

YK „ANA”

YK „SALVE ”

YK „SATI”

YK „ÎNCREDERE”

YK „SPERANȚA”

YK „TINERETUL ȘI SĂNĂTATEA”

YK „AVANTE”

YK „ORHIDEEA”

YK „NISPROTECT”

YK „OCNIŢA”

YK „ORHEI”

YK „ARMONIA”

YK „PROVITA”

YK „VIITORUL”

YK „NEW LIFE”

YK „PRO-VIAȚA”

YK „IUNONA”

YK „PRO-SALVA”

YK „ ISIDA”

YK „TELENEȘTI”

YK „IMPULS”

YK „VULCAN”