Cum se schimbă corpul unei femei în timpul sarcinii?
Corpul unei femei se schimbă foarte mult în timpul sarcinii. Aceste schimbări încep foarte devreme, chiar în primele săptămâni de sarcină și pregătesc corpul mamei să facă față nevoilor sarcinii, nașterii și perioadei postnatale. Acestea sunt schimbări normale, dar pot fi incomode uneori. Modificările vor avea loc în aproape fiecare sistem de organe.
Majoritatea modificărilor sunt determinate de hormonii produși în placentă (un organ nou care apare doar în timpul sarcinii). Cu alte cuvinte, hormonii sunt substanțe chimice naturale produse de o parte a corpului care dictează diferitelor părți ale corpului ce să facă. Cei mai importanți hormoni din sarcină se numesc estrogen și progesteron. Există și hormoni care nu provin din placentă, dar sunt de mare importanță. Unul se numește oxitocină - uneori numit hormonul iubirii și prolactină care este numit și hormonul laptelui.
După cum am menționat, toate schimbările au ca scop să garanteze siguranța sarcinii și a nașterii. Pentru a crește un copil, femeia însărcinată are nevoie de hrană suplimentară. Intestinul își încetinește mișcările și poate absorbi mai mulți nutrienți; acest lucru este benefic pentru sarcină, dar poate provoca constipație.
Bebelușul are nevoie de oxigen, așa că plămânii respiră mai adânc, dar cu același ritm. Acest lucru este benefic pentru copil, pentru că va simți o respirație mai scurtă. Oxigenul trebuie transportat în sânge de la plămâni la placentă, deoarece inima trebuie să bată mai des pentru a transporta cantitatea necesară de sânge și oxigen, astfel încât poate provoca palpitații.
Creșterea și dezvoltarea intrauterină a bebelușului este o muncă grea și munca grea produce multă energie termică. Pentru a scăpa de această căldură, organismul trebuie să o transporte pe piele și, prin urmare, mai mult sânge va ajunge în piele. Este posibil să aveți senzații mai frecvente de căldură și transpirație mai excesivă.
Când se naște copilul și după naștere (placentă) există întotdeauna o oarecare sângerare. Pentru a pregăti organismul pentru aceasta, el produce sânge suplimentar. Acest sânge suplimentar trebuie să fie „depozitat” undeva până când este nevoie. Poate fi depozitat doar în vasele de sânge și, prin urmare, vasele de sânge trebuie să se dilate, așa că este posibil să aveți vase de sânge dilatate pe picioare, numite varice sau vase de sânge dilatate în jurul anusului, numite hemoroizi.
În cazul nașterii naturale, bebelușul va trebui să iasă prin vagin. Pentru ca acest lucru să se întâmple, țesuturile din jurul vaginului trebuie să se extindă. Corpul se va pregăti pentru aceasta făcând ligamentele care unesc oasele și pielea mai flexibile, mai moi. Acest lucru este benefic pentru naștere, dar ligamentele slăbite pot provoca dureri de spate și pielea poate avea vergeturi.
La scurt timp după naștere, copilul trebuie să fie alăptat. Organismul se pregătește pentru aceasta prin creșterea sânilor în timpul sarcinii și pregătirea lor pentru a produce lapte. Este benefic pentru bebeluș, dar poate provoca sensibilitate la sâni, sâni mai mari, necesitatea unui sutien nou și scurgeri de mamelon.
Alte modificări din timpul sarcinii nu au un scop foarte clar, de exemplu, pielea se poate întuneca, secrețiile vaginale sunt mai abundente, urinarea este mai frecventă, crampe la picioare și grețuri matinale (senzație de vomă sau greață). Toate aceste schimbări sunt normale, atâta timp cât gravida nu se simte extrem de inconfortabil și nu se poate ocupa de activitățile zilnice de bază din cauza lor.
Cele mai multe modificări revin complet la starea anterioară după sarcină.