Back
Sarcina

Sarcina

Sarcina

Odată cu maturizarea sexuală, la orice persoană apare capacitatea de a procrea, adică de a purta o sarcină și de a da naștere unui copil.

După orice contact sexual între un bărbat și o femeie există o mare probabilitate de a rămâne însărcinată, dacă nu se folosesc metode contraceptive.

Sarcina se poate întâmpla și în urma diferitelor tehnologii de reproducere asistată, cum ar fi fertilizarea in vitro. (vezi mai multe în secțiunea Cum apare sarcina?)

O femeie sau un cuplu pot alege să aibă copii sau nu. Această alegere este un drept fundamental.

Sarcina poate fi planificată, așteptată, dar și neașteptată. La adolescente, s-ar putea întâmpla mai frecvent ca sarcina să apară neintenționat și adesea poate fi dificil acceptată.

De aceea, în cazul în care o adolescentă are o menstruație ratată și suspectează că este însărcinată, este necesar să se confirme acest lucru făcând un test de sarcină, vizitând medicul ginecolog și efectuând un examen cu ultrasunete. (vezi mai multe în secțiunea Cum o femeie poate realiza că este însărcinată?)

Testele de sarcina sunt disponibile și accesibile în orice farmacie. Chiar mai mult, adolescenta le poate primi la orice Clinică pentru Tineret (YK) din țară.

După confirmarea sarcinii, dacă adolescenta se simte nesigură, pierdută sau nu are o persoană de sprijin, poate apela la un specialist YK pentru a primi sprijinul și ajutorul de care are nevoie.

Cum apare sarcina?

Ce urmează după fertilizare?

Ce se întâmplă în timpul sarcinii?

Cum o femeie poate realiza că este însărcinată?

Cum se schimbă corpul unei femei în timpul sarcinii?

Ce pot face femeile pentru a încuraja o sarcină sănătoasă?