Back
Avortul

Avortul

Avortul

În toată lumea, milioane de femei și fete se confruntă cu sarcini nedorite. Acestea apar din mai multe motive: nu a fost disponibil un contraceptiv, nu a fost folosit, a fost folosit incorect sau a fost folosit corect, dar a eșuat.

Pentru o adolescentă vestea despre o sarcină nedorită este pe cât de neașteptată, pe atât de greu de acceptat… Informarea cât mai corectă despre opțiunile potrivite de a acționa și a se adresa cât mai rapid la un specialist calificat în domeniu (în mod special în centrele Youth Klinic) o pot ajută să ia o decizie cât mai sigură pentru sine și să evite multe riscuri legate de sarcinile nedorite...

Ce este un avort?

Avortul este întreruperea unei sarcini până la termenul când fătul obține capacitatea de a supraviețui în afara uterului (în prezent considerară până la 21 săptămâni pline de sarcină). Această întrerupere de sarcină poate fi spontană (de la sine) sau indusă (artificială).

O sarcină care se termină singură se numește avort spontan sau pierdere de sarcină. Sau un avort poate fi indus, adică o femeie sau o fată poate solicita întreruperea unei sarcini. Fiecare decide de a solicita un avort din multe motive personale și de sănătate.

Cât de comun este avortul?

Avortul are loc destul de frecvent. În fiecare an, între 40 și 50 de milioane de femei și fete din toată lumea și 8-10 mii în Moldova decid să solicite un avort (pentru a pune capăt unei sarcini).

Aproximativ una din cinci sarcini se termină cu avort spontan (adesea înainte ca femeia să-și dea seama că este însărcinată). Un număr similar – aproximativ una din cinci sarcini — se termină cu avort indus. Majoritatea avorturilor - indiferent dacă sunt spontane sau induse - au loc atunci când sarcina este de opt săptămâni de gestație sau mai devreme.

Este permis avortul în Moldova?

În Republica Moldova avortul este permis prin lege. Întreruperea de sarcină la cererea femeii (la dorință) se efectuează până la 12 săptămâni de sarcină și se poate efectua în condiții de ambulatoriu, cât și în spital. În cazul termenului între 12 și până la 21  săptămâni de sarcină există o listă de indicaţii medicale și sociale a Ministerul Sănătății, conform căreia poate fi obţinută permisiunea pentru avortul tardiv și se efectuează numai în condiții de spital. Fiecare femeie care efectuează întreruperea sarcinii are acest drept, cât și dreptul la informarea corectă și obiectivă, este liberă să-și aleagă medicul, metoda de întrerupere a sarcinii și de anestezie, în baza informației oferite în timpul consilierii.

Există o prevedere legală pentru adolescentele însărcinate?

În Republica Moldova dreptul femeii, inclusiv și pentru adolescente, la avortul sigur e garantat de legislaţie. Adolescentele in vârsta de 16 ani au dreptul sa întrerupă o sarcina la dorinţa ei până la 12 săptămâni doar cu propriul acord. Adolescentele până la 16 ani au nevoie de acordul părintelui sau reprezentantului legal. Dacă nu poate fi găsit reprezentantul legal al minorei în termenii necesari, decizia se ia în mod consultativ de către specialiști în baza acordului fetei. (vezi Legea SR, 2012). Nimeni nu poate să forțeze o fată de orice vârstă să întrerupă sarcina împotriva voinței ei.

Galina Lesco, Obstetrician gynecologist, Head of YFHC NEOVITA, Founder and coordinator of the Health for Youth Association.

Dorina Lesco, Obstetrician gynecologist, YFHC NEOVITA; resident doctor, Department of Obstetrics and Gynecology, SUMPh "Nicolae Testemitanu"

Ce pot face dacă suspectez că am o sarcină nedorită?

Ce presupune un avort indus?

Ce este un avort în siguranță?

Ce reprezintă vacuum aspirația (manuală sau elecrică)?

Ce este avortul medicamentos?

Contracepția după avort

Ce tip de reacții adverse și complicații sunt posibile după avort?

YK „NEOVITA”

YK „SINDBIODAN”

YK „CIOCANA”

YK “ACCEPT”

YK „BOTANICA”

YK „AMIGOS”

YK „ATIS”

YK „CALIPSO”

YK „ FORTUNA”

YK „IUVENTUS”

YK „AGAPE”

YK „VITA LONGA”

YK „CANTEMIR”

YK „CLEPSIDRA”

YK „Юность”

YK „Tineri Pentru Tineri”

YK „DVIJENIE+ ”

YK „VITAMIN”

YK „SPERANȚA TINERILOR”

YK „ANA”

YK „SALVE ”

YK „SATI”

YK „ÎNCREDERE”

YK „SPERANȚA”

YK „TINERETUL ȘI SĂNĂTATEA”

YK „AVANTE”

YK „ORHIDEEA”

YK „NISPROTECT”

YK „OCNIŢA”

YK „ORHEI”

YK „ARMONIA”

YK „PROVITA”

YK „VIITORUL”

YK „NEW LIFE”

YK „PRO-VIAȚA”

YK „IUNONA”

YK „PRO-SALVA”

YK „ ISIDA”

YK „TELENEȘTI”

YK „IMPULS”

YK „VULCAN”