Vezi infografic Youth Klinic
privește video

Youth Klinik

Youth Klinic este o rețea națională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, unite sub un singur scop; de a oferi suport specializat, de a preveni anumite situații problematice și de a găsi soluții concrete pentru problemele de sănătate cu care se confruntă adolescenții și tinerii din Republica Moldova. Ușile centrelor YK sunt deschise pentru fiecare tânăr, indiferent de mediul din care vine, problemele pe care le are, stările pe care le trăiește, indiferent de apartenența etnică, limba pe care o vorbește, etc.

Serviciile pe care le prestăm

Prin serviciile pe care le prestăm, prin interacțiunea pe care o au specialiștii YK zi de zi cu tinerii din toată țara, promovăm modul sănătos de viață. Pentru că sănătatea nu este despre modă sau trenduri. Să fii sănătos fizic și emoțional este o stare de normalitate care îi permite unui adolescent sau tânăr să se bucure de toate frumusețile acestei vârste.

În toate cele 41 de centre care fac parte din marea familie YK, lucrează peste 250 de specialiști experimentați în probleme de sănătate cu care se confruntă tinerii (psihologi, asistenți sociali, ginecologi, urologi-andrologi, dermato-venerologi, consilieri HIV/SIDA).

A

Din moment ce un adolescent sau tânăr a ajuns la YK, a făcut un pas important spre rezolvarea problemelor sale. Pentru că oamenii care muncesc în aceste centre știu nu doar să asculte, dar și să dea sfaturi, să găsească împreună cu adolescenții și tinerii soluții pentru problemele pe care le au.

Problemele pe care le previn și le rezolvă specialiștii de la centrele YK

01.

Infecțiile cu transmitere sexuală (inclusiv HIV)

02.

Sarcina nedorită și alte probleme legate de sexualitate

03.

Problemele legate de maturizare în perioada adolescenței (acnee, dezvoltarea corpului, etc.)

04.

Utilizarea de substanțe psihoactive (tutun, alcool și droguri)

05.

Probleme emoționale (stres, tristețe, decepție în dragoste, etc.)

06.

Probleme de sănătate legate de violență (conflictele cu părinții și adulții)

07.

Dereglări de nutriție (obezitate, diete, etc.)

YK - Prietenul Tău

Dacă vrei să afli mai multe despre sănătatea tinerilor și modul sănătos de viață, dacă vrei să găsești răspunsuri la întrebările tale, te așteptăm la YK. Vino să te convingi singur că e locul potrivit unde poți găsi ajutor, sprijin, sfaturi, soluții concrete și toate acestea fără ca cineva să afle despre problemele tale.

Rețeaua de centre prietenoase tinerilor YK este succesorul Centrului Neovita, creat în anul 2002 în Chișinău cu suportul financiar al UNICEF Moldova și în colaborare cu autoritățile locale și de resort, ca răspuns la problemele de sănătate cu care se confruntau tinerii. Din 2011, cu suportul Ministerului Sănătății și ghidajul Neovita în calitate de centru de resurse la nivel național în serviciile de sănătate prietenoase tinerilor, începe procesul de extindere a familiei YK în toate raioanele și municipiile țării. Rețeaua YK a fost creată și dezvoltată cu suportul financiar al Agenţiei Elveţiane pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).